Friday, July 31, 2009

Substrate preparation / Priprema podloge

English
Quartz gravel was completely washed and then boiled for about an hour. Then it was percolated and left to self-dry.

Srpski
Šljunak je dobro ispran, zatim ostavljen da ključa u vodi oko 1h. Na kraju je proceđen i ostavljen da se suši.

Wednesday, July 29, 2009

Shopping / Kupovina


English version
Since this post basically describes my first venture into a local fish store, it won't be much of an interest to read all the borring details. The important thing is that by this time I picked an appropriate 130 liters (34.34 gal) tank for my room and some basic equipment you can see on the pictures below. By the way, several months before I've constructed custom stand from steal profiles and MDF panels (again, custom solution was a living space constrain). Of course, many things were still missing (e.g. heater, lights and so on), but I was cautious and did not wish to rush.

Shopping list:
  • Aquarium 130l (34.34 gal) net volume [80 x 40 x 50 cm]
  • Quartz gravel [15 kg]
  • Peat [ 4 packs ]
  • Quick Aquarium setup guide
  • Atman internal filter AT-F102
  • Atman Champion CX-0078 Air Pump
  • SERA AquaTan 50 ml
  • Cleaning magnet
  • Polypropylene buttom surface
  • Fish net
  • Cleaning kit (sponge & rasor)
  • Air stone


Srpska verzija
Konačno malo slobodnog vremena (vredno se radilo i štedelo prethodnih nedelja). Obzirom da sam u jednoj beogradskoj radnji pre nekoliko meseci već video model akvarijuma koji mi se dopao i prema kojem sam unapred već projektovao i izradio policu (o samoj polici pisaću u nekom narednom izdanju), već sam znao gde ću ga kupiti.

U pitanju je model sa zasečenim prednjim ivicama (kod nas ga pojedini zovu "kotobuki") od 130 litara sa haubom. Od ostale opreme u istoj radnji uzeo sam kvarcni šljunak kao gornju podlogu (15 x 1kg) i 4 pakovanja treseta za bilje. Uzeo sam ovaj treset, iako sam planirao da uzmem i zemlju kao osnovu. Zemlja - za ili protiv - ima dosta rasprava i podeljenih iskustava, posebno za nas početnike, ali sam na osnovu nekih knjiga i zdrave logike ipak odlučio da rizikujem i postavim nju kao osnovu.



Filter-pumpa Atman FL-102, Champion vazdušna pumpa i presovani raspršivač vazduha, obični magnet i set za čišćenje, mrežica za ribice su sitnice koje sam pokupio ovog dana. Iz kupovine sam namerno izostavio lampu, obzirom da su u dotičnoj radnji imali samo jednu vrstu kineskog nosača u kompletu sa običnom T8 18W neonkom od 59 cm koji je koštao 1.000 din! + na tu cenu je trebalo dodati kinesku "akvarističku" lampu od 400 dinara pod imenom "Growth-Lux" (parodija na Sylvania Gro-Lux) ili Sylvania model koji je koštao impozantnih 1.100 dinara! Kako sam pre par nedelja na pijaci video solidnu ponudu jeftine (identične) opreme za neonke (nosači sa oklopom, bez oklopa itd.) po dosta nižim cenama, odluka je bila sasvim opravdana.

Iz kupovine je izostavljen i grejač (u ponudi su bili Atman i SERA modeli), iz prostog razloga jer se nalazimo u sred tropske sezone. Za mesec-dva pašće odluka, po fensi izgledu i dizajnu birao bih TetraTec ili Jewel modele, dok se cenovno i po renomeu SERA nameće kao logičan izbor... ali otom-potom.

Nabavljene stavke:

  • Akvarijum 130l [80 x 40 x 50 ]
  • Šljunak [15 x 1 kg]
  • Treset [ 4 x ]
  • Priručnik za akvariste
  • Atman Filter AT-F102
  • Atman Champion CX-0078 Air Pump
  • SERA AquaTan sredstvo 50 ml
  • Magnet
  • Polipropilenska podloga za akvarijum
  • Mrežica za ribice
  • Kit za čiscenje
  • Raspršivač vazduha


Utisci: Izrada samog akvarijuma je na prvi pogled (laički) odlična, upotrebljen je crni silikon, spojevi su dobro izvedeni, bočne i gornje strane su od stakla 6 mm (pretpostavljam da je dno izrađeno od 8-ice). Gornja hauba je solidna, jedino je nosač centralnih kliznih stakala malo klimav, ali uz pažnju, ništa se loše ne može desiti. Dizajn je vrhunski, iako sam se dvoumio između ovog i modela sa zakrivljenim prednjim staklom (od kojeg sam kasnije odustao, što zbog skoro 40% veće cene, što zbog izobličenja pogleda koje takvo staklo unosi). Posebno mi se dopalo što je uz zadnju desnu ivicu crnim silikonom već montirano crevo za vazdušnu pumpu i raspršivač vazduha, tako da ne moram da se brinem o njegovom prikrivanju.


Obzirom da su prateći elementi kao npr. vazdušna pumpa i kompleti za čišćenje nešto na šta zaista nisam obraćao dovoljno pažnje tokom istraživanja akvaristike kao hobija, njihova kupovina je bila impulsivna i oslanjala se na savet prodavca. Kada bih ponovo kupovao vazdušnu pumpu, uzdržao bih se od ovog kineskog modela i potražio bolja rešenja (italijanskih ili nemačkih proizvođača). Champion model je prilično čujan i proizvodi snažne vibracije kada se drži na otvorenom prostoru (delimično se utišava kada se postavi na nižoj visini uza zid iza akvarijuma -- uz obaveznu montažu zaštitnog ventila protiv slivanja vode niz cev u slučaju nestanka struje), ali to i dalje nije prihatljivo! Srećom, eksperimentom sam utvrdio da je hauba akvarijuma i samo staklo zaista izvanredni izolator, tako da kada vazdušnu pumpu postavim u unutrašnjost, ista postaje apsolutno nečujna. Za sada će služiti (ipak je koštala samo 400 din), a za kasnije ću razmotriti neke bolje modele (SERA, TetraTec, Elite). Moj favorit je TetraTec zbog svog futurističkog dizajna, ali ne i cene...

Dalje, komplet za čišćenje je skup jeftinih sunđera i plastike sa nosačem za žilet vrlo jeftine izrade. Ne sećam se tačne cene (oko ili ispod 300 din), ali i to ću prežaliti. Kompleti renomiranih proizvođača su višestruko skuplji, neusmnjivo su i bolji, ali za sada mi to i nije prioritet.

Intro / Uvod


English version
Therefore, the matter was [again] rolling late last year when I took upon my long-ago concieved, but never realised wish: owning an aquarium. While I was a kid, fascinated with its colors and beauty, I wished to grow fish of my own at home. Different kind of obstacles prevented me from doing so: absence of any knowledge in the field of forming and maintaining an aquarium; lack of financial, but also more important moral support from my parents; and already limited living space. And, perhaps the following fact many of us simply do not want to admit, but all the great things in life require good will and responsibility from us - something, despite all listed circumstances above, I was not ready for.

Thanks to the internet revolution, which inevitably affected my area, knowledge about what I need and how to properly embark into succesfull fishkeeping made myself confident and more closer to the moment of long-standing dream realisation. I have read several books of foreign and domestic literature "from A to Z" (book and useful links in the special blog edition), studied the ecology of the closed system and realized that it was much more than "beauty and diversity" that originally attracted me.

Of course, it still holds good old saying - the theory and practice are completely different matters. While everything may just look perfect on paper, in practice it is not always so. However, I've made my final decision and after several months of planning sailed into a new adventure...


Srpska verzija
Dakle, stvar se [opet] zakotrljala krajem prošle godine kada sam se ponovo "uhvatio" za svoju davno začetu, a nikad ne ostvarenu želju: posedovanje akvarijuma. Još kao mali, fasciniran njegovom lepotom i šarenilom, poželeo sam da i ja gajim kućne ribice, ali su me nekoliko stvari u tome sprečavale: nikakvo znanje iz oblasti formiranja i održavanja akvarijuma; nedostatak finasijske, ali i moralne podrške od strane roditelja; recimo da je i nedostatak životnog prostora u svemu igrao značajnu ulogu. I možda sledeću činjenicu mnogi ne žele sebi da priznaju, ali za sve velike stvari u životu je neophodna dobra volja i odgovornost sa naše strane - nešto na šta, pored svih navedenih oteževajućih okolnosti iznad, ja nisam bio spreman.

Zahvaljujući informatičkoj revoluciji, koja je neminovno zahvatila i ovdašnje prostore, neophodno znanje o tome šta vam je sve potrebno i kako pravilno zaploviti u vode akvaristike učinile su da, pre svega, otklonim sumnju i strah od čitavog hobija i samu ideju još više približim trenutku realizacije dugogodišnjeg sna. Pročitao sam nekoliko knjiga inostrane i domaće literature "od A do Š" (o knjigama i korisnim linkovima u posebnom izdanju), prostudirao ekologiju zatvorenog sistema i shvatio da je to znatno više od "lepote i šarenila" koje me je prvobitno privuklo.

Naravno, i dalje važi ona dobra stara izreka - teorija je jedno, praksa drugo. I dok sve može izgledati savršeno na papiru, u praksi to nije uvek tako. Doduše, važi i obrnuto. Ipak, prelomio sam i nakon nekoliko meseci planiranja (tzv. visinskih priprema) krenuo u novu avanturu...